Podwandeling Amelisweerd

Wandelen met je mp3-speler!


Amelisweerd

Het gebied Amelisweerd bestaat uit 3 aaneengesloten landgoederen tussen Utrecht en Bunnik. Het wordt veel gebruikt door Utrechters om te wandelen, om het theehuis/pannenkoekenhuis te bezoeken, of om te picknicken op de speelweide. Het gebied is eigendom van de gemeente Utrecht, maar ligt (grotendeels) in de gemeente Bunnik.

De recreatiedruk op de landgoederen is de laatste jaren flink toegenomen. Het beheer bleef hierbij achter. Ook was er geen duidelijke visie voor de toekomst, rekening houdend met de natuur- en cultuur-historische waarde. Daarom heeft de gemeente Utrecht in 2007 het bureau Klingen Bomen verzocht een visie te schrijven met aanbevelingen voor het beheer van het gebied over de korte en langere termijn. In juni 2008 is deze visie (genaamd 'Noblesse Oblige') gepresenteerd. In deze visie staan wat controversiŰle voorstellen, met name het plan om de lanen te vernieuwen waarbij een aantal gezonde monumentale bomen zou moeten worden gekapt, en het plan voor de aanleg van een parkeerplaats aan de oprijlaan naar kasteel Rhijnauwen.

De belangenvereniging Vrienden van Amelisweerd is het met bepaalde onderdelen van deze visie niet eens, en heeft zijn eigen rapport ('Amelisweerd verdient meer') opgesteld met tegenvoorstellen. Beide rapporten zijn via de links hieronder te downloaden.
Landhuis Oud-Amelisweerd


Landhuis Oud-Amelisweerd

Podwandeling

Om belangstellenden een beter inzicht te geven in de verschillende aandachtspunten die spelen is deze podwandeling gemaakt. Met een mp3-speler wordt een wandeling door het gebied gemaakt, waarbij op 14 plekken wordt stilgestaan, alwaar een geluidsfragment kan worden afgespeeld met uitleg over de op die plek actuele zaken. Voor het lopen van deze wandeling is het aan te raden onderstaand kaartje uit te printen (dit kaartje is via de link hieronder in een hogere resolutie te downloaden). Verder is het geluidsbestand nodig; er zijn 2 versies beschikbaar:
 1. Een speciale iPod versie, deze bevat naast het geluid ook de nodige foto's die onderweg op de iPod worden getoond, en er is een handige hoofdstuk-indeling, zodat de geluidsfragmenten onderweg makkelijk kunnen worden gekozen. Deze versie kan met foto's ook op de computer worden afgespeeld in het programma iTunes, op een PC en op een Mac.

 2. De standaard mp3-versie, die wel alle geluidsfragmenten bevat, maar niet de foto's of de hoofdstuk-indeling.
De integrale tekst van de presentatie is te vinden in het 'songtekst' gedeelte van dit mp3 bestand (dit geldt voor beide versies), en is hieronder ook apart te downloaden als PDF bestand.

De wandeling is rond de 4 km lang en duurt ongeveer anderhalf uur. Er wordt begonnen op het viaduct boven de A27 bij de ingang van Nieuw-Amelisweerd, en het einde is bij het parkeerterrein aan de oprijlaan van het kasteel Rhijnauwen. Vandaar kan via het jaagpad langs de Kromme Rijn worden teruggelopen naar het beginpunt. Er is bij het beginpunt geen parkeergelegenheid, als je met de auto komt kan je parkeren bij Oud-Amelisweerd of Rhijnauwen en dan eerst via het jaagpad naar het beginpunt lopen.

Wandelen in je luie stoel?

Als je wel ge´nteresseerd bent in deze wandeling, maar je bent niet in de gelegenheid om naar Amelisweerd te komen, download dan het iPod-bestand, en bekijk het in iTunes; je hoort dan het volledige verhaal, ge´llustreerd met foto's. Je kunt ook het mp3-bestand beluisteren, en de foto's hier bekijken.
Landhuis Nieuw-Amelisweerd

Landhuis Nieuw-Amelisweerd

Links en downloads

 • De visie 'Noblesse Oblige' van Bureau Klingen Bomen kan hier op utrecht.nl worden gedownload.
 • Het tegenrapport 'Amelisweerd verdient meer' van de Vrienden van Amelisweerd staat hier (PDF).
 • De website van de 'Vrienden van Amelisweerd' vind je hier.
 • Een hoge resolutie versie van onderstaand kaartje (om uit te printen) staat hier.
 • De volledige tekst van deze wandeling staat hier (PDF).
 • De wandeling is ook in foto's te bekijken, en wel hier.
 • De speciale iPod-versie van de podwandeling (niet geschikt voor andere mp3-spelers, maar wel af te spelen in iTunes) staat hier (32 MByte).
 • De gewone mp3-versie van de podwandeling staat hier (20 MByte).
 • De flyer van deze podwandeling staat hier (PDF).
Kasteel Rhijnauwen

Kasteel Rhijnauwen
Kaartje Podwandeling Amelisweerd


Kaartje met dank aan Cito-plan cartografie, stadsplattegrond Utrecht, 11e editie.

Verantwoording: Deze podwandeling is samengesteld door 2 betrokken bewoners van Utrecht die regelmatig het gebied bezoeken. Er is gebruik gemaakt van de hierboven genoemde rapporten en andere bronnen. Reacties kunnen worden gestuurd naar podwandelingamelisweerd@dutchnature.com.
Free counter and web stats